[UPDATE&VIDEO] Marechaussee helpt bij grote brand Apeldoorn, medewerkers Karwei in tranen

Bij bouwmarkt Karwei in in Apeldoorn is dinsdagochtend een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer is met groot materieel uitgerukt naar de Laan van de Dierenriem. Na de eerste melding is onmiddellijk overgegaan tot ontruiming van het pand. Rookwolken uit de bouwwinkel zijn van heinde en verre te zien.   

Brandweerteams uit de verre regio zijn uitgerukt naar Apeldoorn om de brand te bestrijden. Zo zijn hoogwerkers aanwezig om van boven te blussen. Voor zover bekend heeft iedereen het pand op tijd kunnen verlaten. Personeel wordt opgevangen door de brandweer.

NL-Alert

Er is in verband met de rookontwikkeling van de brand een NL-Alert verzonden. Heeft u last van de rook, sluit dan deuren en ramen en zet de afzuiginstallatie uit. Blijf uit de rook! meld de veiligheidsregio.

NL-Alert noodmelding 

coördinatie

De coördinatie van alle hulpverlening ligt vooralsnog volledig bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, zegt woordvoerder Esther Naber van de gemeente Apeldoorn. Die organisatie, waar de brandweer onder valt, besluit bijvoorbeeld over het afsluiten van wegen. De gemeente volgt de gebeurtenissen op de voet en biedt ondersteuning aan waar nodig, aldus Naber, maar speelt dus op dit moment nog geen grote rol wat betreft het nemen van besluiten.

marechaussee

De marechaussee is ter plaatse om de politie te assisteren. Honderden mensen staat op het bedrijventerrein om de brand van dichtbij te bekijken, ondanks waarschuwingen om ramen en deuren gesloten te houden.

Vestigingsleider

Vestigingsleider John van Olst meldt dat de brand ontstaan is op de houtafdeling in de winkel zelf. Er waren toen het vuur ontdekt werd 6 personeelsleden binnen. Veel winkelend publiek was er niet, ook omdat Karwei tijdens afgelopen Black Friday een enorme drukte kende en het nu vooral van de weekenden moet hebben. Vestigingsleider John van Olst was op weg naar Zwolle, toen hij onderweg te horen kreeg dat de Karwei in Apeldoorn in brand stond. Toen hij omdraaide zag hij van verre de rookwolken al op zich af komen.

,,Daar was geen houden meer aan.”


Onlangs werd in de vestiging van Karwei aan de Laan van de Dierenriem een ontruimingsoefening gehouden. Die kwam nu van pas, omdat gelijk duidelijk was dat aan het pand niets te redden viel.

Personeel wordt opgevangen door de brandweer, iedereen heeft op tijd het pand kunnen verlaten. Ook het handjevol klanten dat op het moment binnen was. De brand trekt nog altijd veel ramptoeristen. 

Medewerkers van Karwei worden opgevangen bij autobedrijf De Adelaar, aan de overzijde van de straat. Ze maken een aangeslagen indruk en zijn in tranen.

Drone inzet

De politie assisteert met een drone bij de grote brand in Apeldoorn. Zo brengen ze vanuit de lucht in beeld waar de grootste brandhaarden zich bevinden.

Vanaf twee hoogwerkers wordt onafgebroken geblust. Met name om uitbreiding van de brand te voorkomen en omliggende panden te redden.

Brandweerwoordvoerder over brand bij Karwei in Apeldoorn: ‘Geen gewonden, oorzaak is vooralsnog onduidelijk. Pand valt niet meer te redden, maar kans op overslag is er niet. Wel zijn ook die bedrijven ontruimd.’

Brand onder controle 

Rond half één leek de brandweer de brand onder controle te hebben. Voor de spuitgasten is een lunchpakketje bezorgd. Vanuit de hoogwerkers wordt er niet constant meer geblust.

Metingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verricht metingen in de omgeving. 

Tot in de avond

De brandweer is nog wel tot in de avond zoet met bluswerkzaamheden in Apeldoorn. Momenteel zijn de hulpdiensten bezig met nablussen. Het pand moet met een kraan worden gesloopt om overal goed bij te kunnen.

VIDEO: 

©Damian Ruitenga

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Brand bij kaasboerderij in Zeewolde

Next Post

[UPDATE&VIDEO] A28 bij Putten dicht door brandende kraanwagen

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: