Woensdag 22 juli actiedag boeren: ‘werk dan thuis’

Foto : Damian Ruitenga / News United

De protesterende boeren roepen op tot een nationale thuiswerkdag, komende woensdag. Ze gaan dan actie voeren en willen voorkomen dat mensen daar hinder van ondervinden.

Woordvoerder Sieta van Keimpena van boerenactiegroep Farmers Defence Force roept burgers op om uit solidariteit met de boeren op 21 juli niet de weg op te gaan. „Dat zorgt voor een reductie van stikstof die kan Schouten dan mooi inrekenen.’’

Landbouwminister Carola Schouten wil boeren vanaf 1 september verbieden koeien eiwitrijk krachtvoer bij te voeren om zo de uitstoot van stikstof te verminderen. Op die manier hoopt ze voldoende uitstoot terug te brengen om de bouw van huizen en de aanleg van wegen weer mogelijk te maken.

De boeren zijn mordicus tegen die regel omdat ze vrezen voor de gezondheid van de koeien, een vrees die volgens onder meer de universiteit van Wageningen ook terecht is. Ook moeten boeren die dergelijk voer al in opslag hebben dit dan verplicht van het erf halen en vernietigen. ,,En dat zorgt ook weer voor stikstof.’’

De boeren willen de voermaatregel aanvechten bij de Europese commissie, omdat die tegen de Europese regels voor dierenwelzijn zou zijn. Maar ook is komende woensdag uitgeroepen tot actiedag. Wat ze dan precies gaan doen, wil Van Keimpena nog niet zeggen ‘omdat de plannen nog niet klaar zijn’. ,,Maar als ze bij de spoorwegen gaan staken wordt dat ook altijd vooraf aangekondigd en zie je meestal nog maar een enkeling op het perron staan.’’ Door nu mensen al te adviseren woensdag thuis te blijven, willen de boeren de overlast door de acties beperken.

Hoeveel boeren aan de acties mee gaan doen, weet Van Keimpena niet, wel dat ‘ook de meer gematigde boeren in in actie gaan komen’. Transport en Logistiek Nederland heeft al aangegeven zich zorgen te maken over de boerenacties. Door de recente blokkades van wegen en distributiecentra stonden al veel vrachtwagens stil.

De veiligheidsregio’s overleggen dezer dagen met politie en justitie over een landelijke aanpak van de boerenprotesten. Er komt geen verbod op protesten met tractoren, wel wordt bekeken of het doenlijk is boeren die met hun tractoren de verkeersregels overtreden – door bijvoorbeeld op de snelwegen te gaan rijden – massaal te bekeuren.

Bron : Ad.nl

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Vrouw fietst tegen auto en raakt gewond in Putten

Next Post

Auto beland op zijn dak in Voorthuizen

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: