Winterweer: sneeuw en ijzel, code geel van kracht, gladheid zorgt voor ongelukken

Nederland ontwaakt in een winters wonderland. Sneeuw en ijzel bepalen het weerbeeld. Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel afgegeven Een gebied met sneeuwval en ijsregen ligt nu boven het noordoosten van het land. Elders komt er plaatselijk ijzel voor en liggen er sneeuw- of ijsresten op de weg. Het is door dit alles op veel plaatsen glad.

Van het zuidwesten uit lopen de temperaturen geleidelijk op en verdwijnt de gladheid in de loop van de ochtend, in het noordoosten duurt dit tot in de middag.

De sneeuw en de gladheid heeft voor ongelukken gezorgd. Zo waren er aanrijdingen op de A28 ter hoogte van Nijkerk, hier was onder meer een personenauto van de weg geraakt en op zijn kant in een greppel beland. Ook raakte er op de Nijkerkerstraat tussen Putten en Nijkerk een bestelbus van de weg en botste tegen een boom, de bestuurder ging na het ongeval bij zijn voertuig weg om een sleepwagen te regelen, of er drank in het spel was in onbekend. 

Een personenauto gleed van de weg en eindigde op zijn kant in een greppel langs de A28 ©PascalWernsen

Het gaat om de ‘eerste serieuze sneeuw’ van het seizoen. De winterse buien trokken vanaf zaterdagavond acht uur over het land, beginnend in het zuidwesten. ’s Avonds was het code geel in de randstadprovincies, Zeeland en Noord-Brabant, in de nacht ook in de rest van het land. Rijkswaterstaat heeft gisteren al meer dan 500.000 kilo zout gestrooid. 

Vliegverkeer

Vliegtuigpassagiers moeten vandaag rekening houden met mogelijke vertraging door sneeuwval, zo waarschuwt Schiphol. Reizigers kunnen via de website of app van de luchtvaartmaatschappijen en het vliegveld controleren of hun vlucht volgens plan gaat.

Vanochtend sneeuwt het alleen nog in oosten en noordoosten. De temperaturen zullen overdag vlot oplopen. In de middag wordt het droog en verdwijnt de gladheid.

Met de auto de weg op? Tips bij gladheid
1. Houd afstand. Zorg voor extra ruimte vóór je. Dan is er meer tijd om te reageren op onverwachte gebeurtenissen of om te remmen bij een noodstop van een voorganger. 
2. Kijk ver voor je uit. Kijk vér voor je uit, dan stuur je meestal vanzelf in de goede lijn. En ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt. 
3. Trek rustig op. Soms is optrekken vanuit stilstand al meteen een uitglijder. Voor je het weet graven de slippende banden zich dieper in de sneeuw en komt de auto helemaal niet meer van zijn plek. Wegrijden in z’n twee kan helpen.
4. Remmen: soms hard. Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga dus niet steeds een ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Trap – bij voorkeur tegelijkertijd – hard op de rem en de koppeling. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort. 
5. Remmen: soms juist niet. Soms kun je bij gladheid beter helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. Laat het gas op tijd los om vaart te minderen, ruim voor de bocht. 
6. Blijf alert, ook mét winterbanden. 
(Bron: ANWB)

Het busje raakte door gladheid van de weg en botste tegen een boom op de Nijkerkerstraat tussen Putten en Nijkerk ©DamianRuitenga
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Brand in opslag fietsaccu’s Apeldoorn

Next Post

Brand in woning Nijkerk: bewoners niet thuis

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: