Vuurzee Domino’s in Houten veroorzaakt door smeulende accu bezorgfiets – en dat is niét voor het eerst

Foto : Kevin Vroon

De grote en felle brand die zaterdag een filiaal van Domino’s Pizza in Houten volledig in de as legde, is veroorzaakt door een oververhitte accu van een bezorgfiets. Saillant detail: een maand geleden gebeurde dit ook, toen bij een Eindhovens filiaal van dezelfde pizzaketen.

Een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden en ‘botte pech’ met ‘verstrekkende gevolgen’ noemt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) de brand bij de pizzeria in het centrum van Houten. ,,De accu is net op de verkeerde plek tussen de scooters en fietsen terechtgekomen. Terwijl de medewerker juist hartstikke netjes gehandeld heeft”, zegt VRU-woordvoerder.

Doordat de rokende accu niet in het naastgelegen water maar tussen andere, brandbare voertuigen terechtkwam, ontstond zaterdag in zeer korte tijd even na 14.00 uur een felle en hevige brand. Die zorgde niet alleen voor schade aan de pizzeria, ook bewoners van negen bovenwoningen kunnen voorlopig hun huizen niet in.

In de pizzeria is een speciale oplaadruimte voor de accu’s, die nodig zijn voor de e-bikes die bezorgers gebruiken. Mede doordat een waarschuwingssysteem aangaf dat een accu het niet goed deed, besloot de medewerker deze naar buiten te gooien. ,,Het was een hartstikke mooi idee maar helaas heeft dat geen goed vervolg gekregen en is de situatie geëscaleerd”, zegt de woordvoerder .

,,Als de accu binnen was gaan branden, dan waren de gevolgen nog erger geweest”, verwacht de VRU-woordvoerder. Nu deden zich geen persoonlijke ongevallen voor, op twee bewoners na die rook inademden en een brandweerman die buiten gewond raakte aan een arm.

Woordvoerder Marianne Kemps van Domino’s Pizza stelt dat het onderzoek naar de brandoorzaak nog in volle gang is. Saillant is dat de brand in een filiaal in Eindhoven sterke gelijkenis vertoont. Kemps kent dit incident maar trekt nog geen parallel. Ondertussen zoekt Domino’s naar een tijdelijke nieuwe locatie in Houten.

Voor de Veiligheidsregio Utrecht is de situatie in Houten ook een leermoment. ,,Dit is een van de vervelende aspecten van dit soort accu’s. We zijn heel druk met deze casus, waar ons team brandonderzoek ook aan werkt. Dit levert adviezen op voor een ook voor ons nieuw werkterrein. Zo worden we door schade en schande wijs.”

Foto : Kevin Vroon
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

14.000 kippen dood door brand in Beltrum

Next Post

Jaguar Oldtimer vat vlam op de N701 in Almere

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: