Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand!

Wat is een schoorsteenbrand

Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt.

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare Creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creasoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

Smoren

Creosoot kan ook ontstaan als een vuur in een kachel ‘gesmoord’ wordt. ‘Smoren’ is als de luchttoevoer van de kachel wat afgeknepen wordt. Er komt dan dus minder zuurstof bij de verbranding. Zo wordt de hitte van de kachel wat getemperd. Alleen ontstaat zo wel een onvolledige verbranding, waardoor creosoot meer kans krijgt.

Een schoorsteenveger schraapt met een stalen borstel de wand van de schoorsteen schoon. Als de creosoot erg vast zit, is een ‘ramoneur’ nodig waarmee de creosoot van de wand wordt verwijderd.

Zwitserse methode

Genieten van je kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen, kan door te stoken volgens de omgekeerde methode. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen.

Ga als volgt te werk: Open de luchttoevoer van je kachel. Leg in de lengterichting grote blokken hout. Dwars erbovenop leg je blokken van dezelfde grootte. Hier bovenop leg je in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dik. Dwars bovenop de vorige laag leg je weer blokken van ongeveer drie centimeter dik. Vervolgens plaats je in de lengterichting blokken van twee centimeter dik. Plaats aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen. Dek de stapel af met wat sprokkelhout. Nu kun je de aanmaakblokjes aansteken. Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kunnen de luchttoevoeren dicht.

Schoorsteenbrand? Blus nooit met water

Als je een schoorsteenbrand blust met water ontstaat er stoom. Een liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren en kan het rookkanaal scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie. Zet daarom altijd een emmer zand of zakje (1 kilo) zout in de buurt daarmee kun je het vuur doven. Het zout op het vuur drukt de zuurstof weg. Blus een schoorsteenbrand nooit met water

Zo voorkom je schoorsteenbrand:

•Laat je schoorsteen jaarlijks vegen

•Kies een bedrijf dat is aangesloten bij •Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB)

•Zorg voor een emmer met zand naast de •open haard/kachel/schoorsteen

•Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus!)

•Stook volgens de Zwitserse methode

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post
©112PERSFOTOGRAFIE

Bewoner zorgcentrum Vianen omgekomen bij brand

Next Post

Brandweer verwijdert geknakte deel van boom Garderenseweg Putten

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: