[VIDEO] Vliegtuigbom in Hoevelakense Bos onschadelijk gemaakt

Foto : Damian Ruitenga / News United

In het Hoevelakense Bos is donderdag aan het begin van de middag de vliegtuigbom tot ontploffing gebracht die daar maandag 16 juli is gevonden.

Twee amateurhistorici vonden de 500 ponder uit de Tweede Wereldoorlog in een stuk bos tussen de Nijkerkerstraat en de A28. De bom werd daarna afgedekt en 24 uur per dag bewaakt door een beveiliger in een keet.

700 kuub zand
De bom ontplofte in 700 kuub zand, dat de afgelopen naar de plek is gebracht. Zo worden de gevolgen van de ontploffing beperkt en de scherven worden in het zand opgevangen. De ontploffing veroorzaakte een doffe knal en enige trilling in de grond.

 

De 700 Kuub zand waar de bom onder lag

Behalve het gebied dat na de vondst al was afgesloten, werd vanwege de ontploffing ook een gebied van 200 meter rondom de bom uitgeroepen tot verboden terrein.

één gezin werd ontruimd uit hun woning

De gemeente en de EOD hebben lang onderzocht hoe de bom het beste kan worden ontmanteld. Daarbij is gekeken naar de risico’s voor de omgeving, de infrastructuur en het bos. Er is overlegd met onder meer de hulpdiensten, Geldersch Landschap en Kasteelen, Rijkswaterstaat en de provincie. Uiteindelijk werd besloten de vliegtuigbom ter plaatse onschadelijk te maken.

De 500 ponder uit de Tweede Wereldoorlog 
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Fietser gewond na aanrijding met auto Putten

Next Post

Vijf gewonden bij ernstig ongeval Noordlaren

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: