‘Tipgever had contact met Jos Brech voordat hij verdachte werd’

De man die de politie tipte over de verblijfplaats van Jos Brech had hem al meerdere malen gezien en gesproken, nog voordat bekend was dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.

Dat laat de 46-jarige Nederlander, die verder anoniem wil blijven, weten aan De Telegraaf.

De tipgever woont in de regio van Castelltercol, waar Brech zondag is aangehouden. “Hij zat in een tentje in het bos, vlakbij een huis dat al jaren wordt bezocht door meerdere mensen. Het is een soort commune, waar ik zelf ook lange tijd heb gewoond.”

“Ik heb hem in juli al eens gezien en gesproken, en voor het laatst begin deze maand. Hij leeft graag in de natuur, had hij me laten weten. Daarom zat hij daar”, vertelt hij aan de kant.

“Hij zag er netjes uit, niet verwilderd of zo. Het is verder een keurige man.”

De Nederlander zegt leuk met Brech gesproken te hebben. “Maar toen het nieuws over hem bekend werd, kreeg ik er een naar gevoel bij. Ik heb ook een vriend van mij zijn foto laten zien, vroeg hem: dat is toch die Hollander die we hier hebben gezien? Zeker weten, antwoordde hij.”

Zaterdag nam de 46-jarige man contact op met de politie en heeft een klein uur gesproken met een rechercheur. “Toen is mij op een gegeven moment verteld: we gaan actie ondernemen.”

Dat was spannend, zegt hij. Vooral omdat hij bang was dat Brech tijdig onraad zou ruiken. “Ik ben heel erg opgelucht dat hij nu is gepakt.”

Na zijn arrestatie is Brech in een Spaanse cel gezet. Hij wordt binnenkort uitgeleverd aan Nederland, wanneer is nog niet bekend.

Hij zou niets hebben gezegd tegen de Spaanse politie, zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Brech zou gekampeerd hebben in een tent en af en toe in een huis hebben geslapen met andere daklozen.

In de afgelopen dagen kwamen bij de politie meer dan duizend tips binnen over Brech, die in april door familieleden als vermist was opgegeven. De politie laat in een korte reactie weten erg dankbaar te zijn voor alle hulp.

Brech wordt verdacht van betrokkenheid de dood van de elfjarige Nicky in 1998. De politie kwam de man op het spoor tijdens een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Hij deed zelf niet mee aan het onderzoek, maar zijn familieleden wel.

De man werd kort na de dood van Nicky in 1998 staande gehouden in de buurt van de vindplaats van het lichaam. Hij verklaarde toen bezig te zijn met een wandeling. Zijn naam bleef in het dossier staan, waardoor onderzoekers hem in 2018 weer op het spoor konden komen.

Brech zou in 1985 door de rechter twee jaar proeftijd opgelegd gekregen hebben vanwege ontucht met twee tienjarige jongens. Hij zou zijn daden hebben erkend. De zaak werd geseponeerd, waardoor het dossier in het archief van het Openbaar Ministerie na een aantal jaar mocht worden vernietigd.

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Auto in bosjes aangetroffen, Bestuurder is er van door Hoevelaken

Next Post

Opnieuw auto in vlammen op in Waalwijk

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: