[VIDEO] Update : Indrukwekkende stille tocht voor slachtoffers tramdrama

Meer dan 16.000 deelnemers uit verschillende plaatsen in het land liepen vanavond mee in de stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij in de tram in Utrecht. De menigte wandelde van het Jaarbeursplein naar de herdenkingsplek van het tramdrama bij het 24 Oktoberplein.

Burgemeester Jan van Zanen, premier Mark Rutte en Justitieminister Ferd Grapperhaus liepen mee in de tocht, net als de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Pauline Krikke van Den Haag. Van Zanen sprak de menigte toe voor ze vertrok. ,,Niets vermoedende en onschuldige mensen werden onder vuur genomen. Om kwart voor elf stond de tram stil. Daarna de rest van Utrecht.’’ De burgemeester riep op tot verdraagzaamheid en tolerantie. ,,In Utrecht is geen plaats voor haat en geweld.”

Burgemeester Jan van Zanen, premier Mark Rutte en Justitieminister Ferd Grapperhaus liepen mee in de tocht. ©DamianRuitenga

De schietpartij in de tram kostte aan een jonge vrouw en twee mannen het leven. Vijf mensen raakten gewond, van wie drie ernstig. Met een van de zwaar gewonden gaat het volgens Van Zanen inmiddels weer beter.

Toen de kop van de stoet rond kwart voor acht aankwam op het 24 Oktoberplein liep de stille tocht snel vast. Duizenden mensen, jong en oud, moesten wachten op het verkeersplein, voordat ze hun meegebrachte rode en witte bloemen konden neerleggen bij de gedenkplaats. Ook op de fly-over zag het zwart van de belangstellenden.

Ordelijk

Ondanks de enorme drukte verliep de herdenking op het plein op één incident na ordelijk. De politie pakte een man met een rugzak op die al roepend de stilte verstoorde. Rond negen uur liep het plein langzaam leeg. In de duisternis verlichtten de vele brandende kaarsjes en opflitsende mobiele telefoons de steeds groter wordende bloemenzee rond de stille getuige van de aanslag, de boom op het grasveldje naast de tramlijn.

,,Heel indrukwekkend een emotioneel’’, noemde premier Rutte de stille tocht na afloop. Een groep brandweerlieden liep achteraan de stoet.

Een groep brandweerlieden liep achteraan de stoet. ©AlfredRuitenga

Voor de tocht waren strenge beveiligingsmaatregelen genomen. Straten die naar route van de stoet leidden, waren geblokkeerd met grote zakken zand. Er waren honderd agenten, vijftig handhavers van de gemeente en tientallen particuliere beveiligers op de been. De trams tussen Utrechts CS en IJsselstein en Nieuwegein kwamen om 18.45 uur tot stilstand. De bussen die over de Graadt van Roggenweg rijden, werden van 18.00 tot 21.00 omgeleid.

Eerder op de dag liepen al zo’n tweehonderd bezoekers van de Moskee Sayidina Ibrahim op Kanaleneiland langs de locatie van de aanslag. De moskeegangers zeiden het gedrag van de enkeling te verwerpen en benadrukten het benodigde goede gedrag van moslims.

Video :

Meer dan 16.000 deelnemers uit verschillende plaatsen in het land liepen vanavond mee in de stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij in de tram in Utrecht. ©DamianRuitenga
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Geen treinen tussen Nijkerk en Nunspeet na botsing met dier

Next Post

Vrachtwagen rijdt in Nijkerk tussen de bedrijven door sloot in

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: