Gebied rond grote brand Nunspeet ontruimd: zo’n 300 mensen moeten huizen uit

Een groot deel van een bedrijfsverzamelgebouw in Nunspeet is woensdag in vlammen opgegaan. Omdat bij de zeer grote brand giftige stoffen zijn vrijgekomen, wordt de omgeving ontruimd. Zo’n driehonderd mensen zouden hun woningen moeten verlaten.

Het gebouw aan de Hullerweg, aan de rand van het dorp op bedrijventerrein Lepelingen II, bood onderdak aan verschillende bedrijven, waaronder Stella Fietsen. De fabrikant van elektrische fietsen gebruikte het achterste gedeelte van het gebouw als opslagruimte. De loods van Stella Fietsen (de winkel van het bedrijf is elders in het dorp gevestigd) is uitgebrand en mag als verloren worden beschouwd.

De brand brak rond 14.30 uur uit. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Volgens Robert Spijkerman van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft de brandweer de brand aan het begin van de avond onder controle weten te krijgen. „Dat betekent dat de brand niet verder uitbreidt en we zijn begonnen met nablussen.” Vanwege een hoop klachten over geïrriteerde ogen is ‘s avonds door burgemeester Breunis van de Weerd besloten de directe omgeving van de brandlocatie te ontruimen. Dit betekent dat zo’n 300 mensen hun huizen moeten verlaten. Zij worden opgevangen in sporthal De Brake, aan de Oosteindeweg.

Spijkerman zegt dat vanwege de aanwezigheid van fietsaccu’s in het pand meteen gekozen is voor bestrijding van buitenaf, met het oog op ontploffingsgevaar. Voor waterwinning is extra materieel ingezet, bovenop een groot aantal blusvoertuigen. „Onze zorg is nu om de verbrande fietsaccu’s veilig te stellen. Dat doen we door deze onder te dompelen in water met speciale kranen in bakken, die vervolgens afgesloten worden. Dit omdat er gevaarlijke stoffen, zoals zuren, in deze accu’s zitten.”

Ook een appartement die aan het bedrijfsverzamelgebouw gekoppeld zit, zou door de brand zijn beschadigd. De brandweer heeft nog een kat en twee cavia’s uit de woning kunnen redden. Er vielen volgens Spijkerman geen gewonden, de mensen die zich in het gebouw bevonden konden tijdig vertrekken. „Het hele gebouw heeft grote schade opgelopen.”

De brand is in de loop van de middag opgeschaald naar GRIP2 (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) en later, aan het begin van de avond, naar GRIP 3. Dat is de naam van de werkwijze waarmee bepaald wordt hoe de coördinatie tussen hulpverleningsdiensten verloopt. Bij GRIP3 gaat het om een incident waarbij goede afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is, de burgemeester betrokken raakt en de gevolgen voor in een grotere regio merkbaar zijn.

De brandweer en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben aangekondigd metingen te doen met een mobiel laboratorium naar verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen in de rook. Volgens VNOG-woordvoerder Spijkerman  hebben tientallen mensen geklaagd over prikkende ogen. De VNOG geeft als advies om – bij klachten – de ogen te spoelen met water. „Er zijn nog steeds mensen in benedenwinds gebied die zich in de buitenlucht begeven. Dat is niet verstandig, want er zijn zeer waarschijnlijk schadelijke stoffen vrijgekomen. Ga dus alsjeblieft naar binnen.” 


 

Foto’s : Maron Ruster 

 

Door op een van de thumbnails te klikken kun je een foto openen. Je kunt navigeren door naast de foto’s op de pijltjes te klikken of door gebruik te maken van de pijltjestoetsen op je toetsenbord 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *