Politie identificeert 55-jarige man als verdachte in zaak-Nicky Verstappen

Lichaam Nicky Verstappen (11) in 1998 gevonden op Brunsummerheide Meerdere onderzoeken en aanhoudingen leveren niets op 55-jarige verdachte werd in april 2018 door zijn familie opgegeven als vermist DNA-sporen uit het onderzoek naar die vermissing leidden tot een match met DNA gevonden op lichaam en kleding Verstapppen

De politie heeft aan de hand van DNA-bewijs een 55-jarige man geïdentificeerd als verdachte in de zaak-Nicky Verstappen. De elfjarige jongen werd in 1998 seksueel misbruikt en vermoord tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide.

De verdachte is de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld. Hij was actief bij de lokale scouting en organiseerde natuurreizen in Europa. Hij reageerde niet op een verzoek om DNA af te staan in het kader van het grootschalige verwantschapsonderzoek.

In april 2018 is de man door zijn familie als vermist opgegeven. In februari liet hij aan zijn familie weten een wandeltocht te gaan maken door de Franse Vogezen en vertrok hij.

In het kader van het onderzoek naar zijn vermissing werden kledingstukken van de man onderzocht op DNA. Uit een vergelijking bleek dat het genetisch materiaal overeenkomt met het DNA dat op de kleding van Nicky werd gevonden.

De verdachte kwam al voor in het dossier-Verstappen. Hij werd kort na de dood van Nicky aangehouden in de buurt van de vindplaats van het lichaam. Hij was destijds 35 jaar oud. Brech beweerde daar toevallig te zijn gekomen, omdat hij even een rondje wilde lopen. Simpelveld ligt ongeveer tien kilometer bij de Brunsummerheide vandaan.

Een medewerker van de marechaussee merkte hem aan als passant en schreef zijn gegevens op. Daardoor konden de onderzoekers hem in 2018 weer op het spoor komen. De politie gaat ervan uit dat Brech nog in leven is en is een zoektocht gestart om hem te vinden. Er is nationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd en de autoriteiten vragen het publiek om hulp bij het vinden van de verdachte. Ook willen de onderzoekers meer DNA-sporen verkrijgen om een beter beeld te krijgen van de laatste uren van Nicky. Voor zover bij de onderzoekers bekend had de man geen enkele connectie met Nicky of het plaatsje Heibloem, waar de jongen woonde.

De zaak lag jarenlang stil, totdat de politie en het Openbaar Ministerie afgelopen jaar een groot DNA-verwantschapsonderzoek deden als laatste poging om tot een oplossing te komen.

Voor dat onderzoek werden vele duizenden mannen opgeroepen die destijds in de omgeving van de vindplaats van het lichaam van Nicky woonden. Het is het grootste verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland is gedaan.

Het verzamelde DNA is door het Nederlands Forensisch Instituut vergeleken met het genetisch materiaal dat op de kleding van de vermoorde jongen werd aangetroffen.

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Auto rijdt bij gemeentehuis Lingewaard naar binnen, bestuurder overleden

Next Post
©112PERSFOTOGRAFIE

Inbreker op heterdaad betrapt

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: