Politie Groningen onderzoekt incidenten met tractoren bij protest: nog geen aanhoudingen

De politie in Groningen doet onderzoek naar twee incidenten die gisteren plaatsvonden bij het boerenprotest, maar maakt nog geen melding van aanhoudingen. Een bestuurder van een tractor reed door meerdere hekken en bracht daarmee omstanders in gevaar, terwijl een andere demonstrant met zijn trekker tegen de deur van het Groningse provinciehuis aanreed.

Boze boeren protesteerden gisterenmiddag in Groningen tegen het stikstofbesluit. Een van de betogende agrariërs reed met zijn tractor op een tweetal plekken op de Vismarkt de afzetting omver. Fietsers en voetgangers moesten zichzelf in veiligheid brengen. De hekken vlogen in het rond en een aantal belandde op het fietspad. Een fietser kreeg een hek bijna tegen zich aan.

Bij het gemeentehuis probeerde een andere boer met zijn trekker de voordeur van het provinciehuis eruit te rijden. Daarbij ontstond schade aan de deur. Een aantal boeren stormde toen de deur open was het gebouw binnen. Bij een confrontatie met de politie is binnen in het pand een gewonde gevallen nadat hij klappen met een wapenstok kreeg.

‘Dit gaat te ver’

,,Het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen gaat te ver’’, verklaarde de politie. Na het incident werd de mobiele eenheid opgeroepen om het protest verder in goede banen te leiden. In de omgeving van het provinciehuis werd een actievoerder gearresteerd die met een tractor zou zijn ingereden op een van de politiepaarden. 

De politie liet in reactie op de incidenten weten onderzoek te doen en naar verwachting ‘binnenkort’ de betrokkenen te kunnen aanhouden. Naast het bekijken van de beelden van het gebeuren, zoals het rammen van de hekken en de deur, zou de politie ook graag getuigen spreken. Op dit moment is nog niet duidelijk om hoeveel aanhoudingen het gaat en wanneer die worden verricht.

‘Stoppen, stoppen!’

De organisator van het boerenprotest op het Haagse Malieveld, Arjen Schuiling, zat als bijrijder op de trekker die de hekken omver reed. Hij betuigde gisterenavond spijt dat het zover kwam. ,,Dit had nooit zo gemoeten. Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, liet hij in reactie weten. Schuiling gaf aan de bestuurder nog tot kalmte hebben gemaand. ‘Stoppen! Stoppen!’, schreeuwde hij naar eigen zeggen. Tevergeefs.

Landbouwminister Schouten noemde het geweld van de protesterende boeren in Groningen ‘onacceptabel’. Boeren hebben volgens haar het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden. ,,Geweld kan nooit een oplossing zijn. We moeten met elkaar in gesprek blijven”, aldus Schouten. Ook het Groningse provinciebestuur veroordeelt het geweld van de boeren.

GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren in de Groninger gemeenteraad hebben een extra debat aangevraagd naar aanleiding van het uit de hand gelopen boerenprotest, meldt Dagblad van het Noorden. De partijen willen vooral weten wat de gemeente Groningen achter de schermen heeft afgesproken met de boeren en waarom er op bepaalde momenten niet is ingegrepen door de politie. Ook is de vraag wie de schade gaat betalen.

Bij het gemeentehuis probeerde een andere boer met zijn trekker de voordeur van het provinciehuis eruit te rijden. Daarbij ontstond schade aan de deur. ©️PatrickWind

Lees ook : BOERENPROTEST IN GRONINGEN; MINIMAAL ÉÉN AANHOUDING

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Boerenprotest in Groningen; minimaal één aanhouding

Next Post

‘Door het vuur’ voor behoud van het duikteam in Harderwijk

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: