Ouders Urk de straat op om jeugd in toom te houden: ‘We zijn hier natuurlijk wel met een reden’

Foto : Damian Ruitenga / News United

Een grote groep ouders is vanavond de straat op gegaan om Urker jongeren in toom te houden. Na drie onrustige zaterdag met vuurwerkrellen en arrestaties, hoopt Urk met deze burgerwacht de rust terug te laten keren in het vissersdorp.

In en rond het Wilhelminapark lopen volwassenen in duo’s of kleine groepjes. Hier en daar spreken ze jongelui op straat aan. ,,We zijn hier natuurlijk wel met een reden, maar we mogen er verder niks over kwijt”, zegt een vader vriendelijk. Alle communicatie van deze burgeractie ligt bij de gemeente, wil hij maar zeggen.

De aanwezige pers kan bij de meeste ouders rekenen op een argwanende blik. ,,Er zijn hier ook veel ramptoeristen”, zegt een man die de befaamde rotonde aan de Akkers in de gaten houdt. Auto’s rijden af en aan, verderop klinkt af en toe een knal. Verder is het rustig. Agenten op motoren maken hun rondes door het dorp.

Drie zaterdagen op rij was het mis op Urk. Jongeren staken zwaar (illegaal) vuurwerk af en gooiden met molotovcocktails. De ongeregeldheden leidden tot meerdere aanhoudingen. Vorige week veegde de ME zaterdagavond even voor twaalf uur de omgeving van het Wilhelminapark leeg. Dat is telkens het epicentrum van de vuurwerkrellen.

Burgemeester Cees van den Bos van Urk had vrijdagavond nog een ‘goed, inhoudelijk gesprek’ met een aantal jongeren over de onlusten. Het doel mag duidelijk zijn: de ellende moet stoppen. De burgervader, die pas afgelopen oktober begon in het vissersdorp, deed vorige week nog aangifte van bedreiging. 

De ongeregeldheden van de voorbije weken zijn voor meerdere ouders reden om zaterdagavond de straat op te gaan. Doel is om de jongeren in toom te houden en te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Jeugd wordt aangespoord naar huis te gaan.

Eén van de kartrekkers is ondernemer Louwe Kramer. Hij deed afgelopen week via sociale media een oproep aan Urkers om mee te gaan.

Foto : HarmjanPetersen/HJPMedia.nl
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Automobilist zit bijna een uur bekneld in auto na ongeval Rhenen

Next Post

Bestuurders gewond bij fronatale botsing in Veenendaal

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: