Noodbevel in deel van Amersfoort na oproep tot rellen, één arrestatie

Foto : Damian Ruitenga / News United

De gemeente Amersfoort heeft maandagavond een noodbevel afgekondigd voor het gebied rondom de wijk Kruiskamp en het beeld van De Stier op de Flierbeeksingel, nadat jongeren elkaar via sociale media aanspoorden om zich daar te verzamelen en “rotzooi te trappen”. Tot dusver is één arrestatie verricht.

Personen die niet in de buurt wonen, worden verzocht het gebied te verlaten. Inwoners van het gebied rond de wijk Kruiskamp worden gevraagd om voorlopig binnen te blijven.

Volgens een woordvoerder van de politie Midden-Nederland is er tot dusver sprake van een relatief rustige sfeer. “Wij treden op als dat noodzakelijk is, net zoals in Den Haag en Utrecht bij soortgelijke oproepen is gedaan.”

Jongeren hadden opgeroepen om bij het beeld De Stier te verzamelen. Op sociale media werden leuzen als “we gaan dingen opblazen” gedeeld , bevestigt de politie. De fotograaf ter plaatse meldt dat de politie in sommige straten in groten getale aanwezig is en de jongeren sommeert om te vertrekken.

Foto : Damian Ruitenga / News United

Eerder ook ongeregeldheden in Utrecht en Den Haag

Door de oproep leek Amersfoort de derde stad te worden waar het onrustig kon worden door een vernielingslust. Eerder werd veel schade aangericht in de Haagse Schilderswijk, waar brandjes werden gesticht, brandkranen werden opengedraaid en zwaar vuurwerk werd afgestoken. Daarnaast werden agenten bekogeld met stenen en eieren en moest de mobiele eenheid van de politie eraan te pas komen.

Daarna werd het ook in Utrecht onrustig. Op meerdere plaatsen in Overvecht en Kanaleneiland kwam het tot ongeregeldheden tussen jongeren en de politie. Eén agent raakte daarbij lichtgewond. In beide steden werden zeker vijftig jongeren gearresteerd.

De Utrechtse burgemeester Peter den Oudsten had geen goed woord over voor de rellen van afgelopen weekend in zijn stad. “Het geweld dat is gebruikt kan absoluut niet. We moeten de daders dan ook hard aanpakken”, zo zei de burgemeester maandag bij Radio M Utrecht.

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

UPDATE : Man dreigt tot steken en slaat raam in Almere, Man aangehouden

Next Post

Fietser raakte gewond na aanrijding met auto in Hierden

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: