Lekkage proefdraaiende biocentrale Harderwijk verspreidt gigantische stank

Bij de nieuwe biocentrale in Harderwijk is dinsdagmiddag zo’n twee miljoen liter drijfmest uit een van de grote vergistingstanks gelekt. Het lek leidde tot een gigantische stank in de omgeving. 

Een zwarte, warmdampende drab verspreidde zich snel over het terrein van de bio-gascentrale. Bewoners van de nabijgelegen wijk Frankrijk klaagden over de stank.

Het terrein stroomde vol met zwarte drab. ©DamianRuitenga

Achter de kraan

Even na twaalf uur ging het mis bij de biocentrale, die officieel nog niet eens gestart is, maar nog proefdraait op het terrein naast de Waterzuivering Harderwijk. De exacte oorzaak van de lekkage is nog niet bekend, maar na een knal zagen mensen in de omgeving rook komen vanaf het terrein. Vervolgens begon het enorm te stinken. Het zou gaan om een technisch defect, niet om een explosie of een aanrijding met een vrachtwagen.

Al snel bleek dat een gat was ontstaan in een tank waarin zo’n drieduizend kubieke meter drijfmest, maaisel en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector lag te vergisten. De drijfmest verspreidde zich over het terrein van de energiecentrale. De kraan dichtdraaien was geen optie, want het lek zat achter de kraan.

Dijkjes

De smurrie spoot hoorbaar uit de tank . Om te voorkomen dat de mest alle kanten op zou stromen, reden verschillende graafmachines af en aan om zanddijkjes op te werpen, deels op het bedrijfsterrein maar ook langs  de Lorentzstraat. De zwarte drab verspreidde zich over het terrein en een klein deel over de openbare weg.

Het zwarte drab stond op de hoogte van een wiel van een bouwkeet ©DamianRuitenga

Politie en brandweer hadden aanvankelijk alleen het fietspad langs het bedrijf afgesloten, maar al snel werd ook het autoverkeer omgeleid. De dikke laag vloeistof  breidde zich uit naar de kant van de straat; hier en daar sijpelde het door de zanddijkjes, over het trottoir. Tankwagens van mede-eigenaar Bakker waren uitgerukt om de drek weg te zuigen.

De penetrante lucht van mest drong niet alleen de neusgaten in, maar trok ook de kleren van omstanders in. In de bedrijven rondom en in supermarkt Lidl, in de straat ernaast, trokken mensen hun neuzen op: waar kwam die akelige mestlucht ineens vandaan? In de wijk Frankrijk, een halve kilometer verderop, walmde de stanklucht woningen binnen. Hulpdiensten adviseerden mensen ramen, deuren en ventilatie gesloten te houden.

Geen gevaar

Volgens woordvoerder René van der Neut van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland is er geen gevaar geweest voor de volksgezondheid. ,,De gelekte mest verspreidt weliswaar een enorme stank, maar gevaar is er niet. We hebben een adviseur gevaarlijke stoffen aanwezig, die constant metingen verricht. Er is geen risico voor de gezondheid. Nul risico. De concentratie gemeten gassen was minder dan 1 ppm, dat betekent minder dan één op een miljoen luchtdeeltjes. Als mensen toch klachten hebben adviseren we ze zich te wenden tot de eigen huisarts.’’

Een zwarte, warmdampende drab verspreidde zich snel over het terrein van de bio-gascentrale. ©DamianRuitenga
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Steekpartij in Chinees restaurant

Next Post

Gewonde bij botsing op N302 bij Ermelo

Related Posts
Total
0
Share
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht:
%d bloggers liken dit: