Grote antiterreuroefening op station Amersfoort in volle gang

Station Amersfoort is sinds woensdagochtend het decor van een grootschalige anti-terreuroefening waaraan diverse veiligheidsdiensten deelnemen. De landelijke oefening Alert onder leiding van Defensie gaat in de nacht en ochtend nog door.

Het oefenscenario is dat er dinsdagavond concrete dreiging van een grote terroristische aanslag ontstond die zich richtte op de Wagenwerkplaats, de verkeersleiding van Prorail aan het Stationsplein en het station zelf. Vanwege de dreiging werden vanmorgen vroeg direct bewakingseenheden van politie, bomverkenners en gespecialiseerde eenheden ingezet. vanmorgen volgde een bomaanslag.

De landelijke oefening heeft ten doel de samenwerking tussen Defensie en civiele diensten politie, brandweer, veiligheidsregio Utrecht, Openbaar Ministerie, NS, Prorail en de gemeente Amersfoort te versterken, zegt ook minister van Defensie Ank Bijleveld die zelf poolshoogte komt nemen. Daarvoor worden alle protocollen, procedures en processen gezamenlijk doorgenomen. Dat speelt zich hoofdzakelijk achter de schermen af.

Toch is oefening Alert meer dan een theoretische exercitie op papier, zegt de minister van Defensie. ,,het is van groot belang voor alle diensten om alle procedures goed te leren kennen. Het zijn op papier mooie operaties, maar het is belangrijk dat je ook elkaar leert kennen. Van deze samenwerking kun je veel leren.’’

één na hoogste niveau

De landelijke oefening is bittere noodzaak, benadrukt Bijleveld. ,,De dreiging van een aanslag is volgens nationaal coördinator terrorismebestrijding nog altijd substantieel en reëel, hij heeft het dreigingsniveau niet naar beneden bijgesteld.’’

Die dreiging staat volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding nog altijd op het één na hoogste niveau, en is daarmee ‘substantieel en reëel’. De kunst van de oefening is de samenwerking tussen de politie, defensie, Openbaar ministerie, NS, Prorail, en de veiligheidsregio Utrecht zo soepel en vlot mogelijk te laten verlopen. Oefenleider Rob Frek: ,,Het gaat erom de civiel-militaire samenwerking te verbeteren, te weten hoe het bij elkaar reilt en zeilt.’’

Voor treinreizigers en omwonenden bij het station is de oefening alleen zichtbaar doordat er veel agenten, brandweerlieden en veiligheidsmensen op de been zijn, onder wie zwaarbewapende anti-terreur-eenheden. Er worden ook acteurs ingezet om de alertheid van politie en defensie te testen. Zo werd vanmorgenrmiddag een bestuurder van een scooter op het station tot stoppen gedwongen omdat hij een doos met onbekende inhoud bij zich droeg.

Bij de oefening wordt volgens de politie geen gebruik gemaakt van acterende nep-gewonden of nagespeelde acties. ,,Er zijn bijvoorbeeld geen slachtoffers geregeld,’’ zei politiewoordvoerster Jacqueline van Houten.

In alle vroegte is de teamleider explosievenverkenning van politie, met geel hesje over zijn blauwe politie-overall, op het platform bij het stationsplein al in druk in overleg met een collega. Hij houdt het veiligheidsprotocol in de hand. Tegelijk lopen leden van NS-security, de officier van dienst van de brandweer, en andere politiemensen, allen eveneens gewapend met een dik veiligheidsboekwerk, koortsachtig te telefoneren.

Mobiele Commando Unit

Het is negen uur woensdagmorgen bij station Amersfoort en de anti-terreuroefening Alert is in volle gang. Alle landelijke veiligheidsdiensten trainen vandaag intensief hun samenwerking voor het worst-case-scenario: de dreiging van een terroristische aanslag op het station.

Bij de gezamenlijke oefening, die zich uitstrekt tot morgenmiddag twee uur, wordt behalve met de coördinatoren van alle organisaties getraind op de inzet van bijvoorbeeld bomverkenners van politie, de dienst speciale interventies, de anti-terreureenheid van defensie, specialisten van de brandweer en de veiligheidsregio Utrecht, veiligheidsdiensten van de NS, en medewerkers van Prorail en de gemeente.

De diensten bereiden zich in Amersfoort niet zomaar gezamenlijk voor op de dreiging van een terroristische aanslag. Het scenario van een terroristische aanslag vereist onder andere dat er flink wordt opgeschaald. Op het platform onder het voormalige Meeus-gebouw lopen agenten, brandweermannen, spoorweg-veiligheidsmensen en ambulancebroeders in blauwe, gele en blauwgele uniformen door elkaar, gehuld in uiteenlopend gekleurde hesjes. Ze telefoneren en overleggen aan de hand van het veiligheidsplan.

Intussen rijdt een grote groene truck het Stationsplein op, de gloednieuwe Mobiele Commando Unit. Hij manoeuvreert voorzichtig tussen een verkeersbord en een betonblok door om onder het gebouw te parkeren. Op het dak staat een mast waarop een molentje draait en een camera-installatie blauw oplicht: Daarmee wordt onder andere gemeten of de lucht giftige stoffen bevat bij een aanslag.

De commandowagen op het plein is het zenuwcentrum van oefening Alert. ,,Er zit alle denkbare moderne apparatuur in,’’ vertelt een VRU-medewerker, ,,communicatieverbindingen, internet, schermen waarop alle informatie is te zien, en een vergaderzaaltje waarin de leiding overlegt over de situatie.’’

Hoewel er op het plein, in de stationshal en op de perrons aanzienlijk meer agenten en veiligheidsmensen zichtbaar zijn, gaat de grote oefening aan veel treinreizigers en omwonenden voorbij. Het treinverkeer rijdt ook volgens de dienstregeling.

Foto : Rijksoverheid
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Politie treft hennepkwekerij aan in schuurtje Elburg

Next Post

Vrachtwagen schiet van de weg in Harderwijk

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: