EOD blaast in Barneveld gevonden 1000-ponder op in Stroe

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ( EOD ) heeft zaterdagmiddag een Britse 1000-ponder tot ontploffing gebracht op de zandvlakte achter legerbasis de Maj Mulderkazerne aan de Wolweg in Stroe.

De Britse 1000-ponder werd vrijdag tijdens graafwerkzaamheden aan de Mercuriusweg in Barneveld gevonden, men heeft de bom veilig gesteld en hebben deze zaterdagochtend vervoerd naar het Stroese zand waar men de ponder hebben laten ontploffen. Politieagenten uit Voorthuizen hebben geholpen de vliegtuigbom veilig uit de grond te takelen samen met de EOD.

Barneveldse wethouder

©DamianRuitenga

De Barneveldse wethouder  Aart de Kruijf heeft rond half drie de britse 1000-ponder onschadelijk gemaakt.

De bom is afkomstig van een Brits oorlogsvliegtuig. In de Tweede Wereldoorlog was het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn, ter hoogte van Barneveld, vaker doelwit.

Omdat de bom in de oorlog niet is afgegaan, moest hij alsnog onschadelijk gemaakt worden. De bom werd in een kuil van vier meter diep gelegd, waarna er een berg zand van zes meter dik bovenop werd geschept. Wethouder De Kruijf viel de eer te beurt om het ontstekingsmechanisme in werking te brengen. Voor de zekerheid werd, tijdens de ontploffing, het luchtruim tot een kilometer boven de ontploffingslocatie hermetisch afgesloten.

VIDEO VOLGT LATER DE DAG!!

Omstreeks half drie werd de  Britse 1000-ponder tot ontploffing gebracht. ©DamianRuitenga
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Opmerkzame Harderwijker nekt Baltische autodief

Next Post

Politie druk met poging tot in braak Formido Putten

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: