‘Door het vuur’ voor behoud van het duikteam in Harderwijk

Foto : Damian Ruitenga / News United

Harderwijk gaat ‘alles op alles zetten’ om het duikteam van de brandweer in Harderwijk te behouden. Zowel voor de eigen inwoners als voor de tienduizenden watersporters op de randmeren, langs de stranden en in de havens is een korte aanrijtijd van groot belang. 

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland moet het na een grootscheepse reorganisatie doen met één duikteam in plaats van de huidige twee. De twee duikploegen in de regio tussen Harderwijk en Winterswijk zijn nu nog ondergebracht bij de brandweerposten in Harderwijk en Heerde. 

Burgemeesters overtuigen

Op initiatief van het CDA heeft de voltallige gemeenteraad van Harderwijk burgemeester Harm-Jan van Schaik nu gevraagd zijn best te doen het bestuur van de regionale brandweer – bestaande uit de 22 burgemeesters – ervan te overtuigen dat behoud van het Harderwijkse duikteam de beste optie is. 

Eerder had Van Schaik, die dus tevens deel uitmaakt van het VNOG-bestuur, zich hier niet expliciet over uitgesproken. De VNOG wil onafhankelijk onderzoek laten doen naar de meest geschikte locatie voor het duikteam. Van Schaik had in de Stentor wel aangegeven dat de duikers juist snel bij de randmeren moeten kunnen zijn omdat hier veel mensen verblijven en getuige kunnen zijn van een noodgeval.

In reactie op de motie van het CDA zei de burgemeester nu wel dat hij en de wethouders ‘natuurlijk’ ook willen dat het duikteam in Harderwijk behouden blijft. Hij zegde toe de wens vanuit de politiek in een brief over te brengen aan het VNOG-bestuur. 

Ervaren en getraind

De motie was volgens Peter Sels van het CDA ook bedoeld om te laten zien ‘dat we door het vuur gaan voor ons duikteam’. De argumenten van de gemeenteraad voor behoud van Harderwijk zijn onder andere dat het team ‘zeer goed opgeleid, ervaren en getraind’ is, dat het duikteam actief is in een groot gebied en veel ervaring, know-how en deskundigheid verdwijnt als het duikteam in Harderwijk niet doorgaat. Verder heeft behoud van het team ‘een positief effect op de motivatie en inzet van de vrijwilligers van de post Harderwijk’, aldus de tekst van de motie. 

Eerder had burgemeester Jacqueline Koops van Heerde vergelijkbare argumenten genoemd bij haar voorkeur voor het duikteam in Heerde. 

De gemeenteraden van de 22 gemeenten bespreken hun wensen en opmerkingen bij de algehele reorganisatie van de brandweer de komende weken. Het VNOG-bestuur van burgemeesters beslist later definitief. 

Bron : DeStentor

De Brandweerduikers van Harderwijk maken zich klaar om te water te gaan voor een gezonken schip in de haven van Putten ©️DamianRuitenga
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Politie Groningen onderzoekt incidenten met tractoren bij protest: nog geen aanhoudingen

Next Post

‘Gezin leeft jarenlang in kelder in Drenthe wachtend op einde der tijden’

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: