Brandweer nog weken bezig in Deurnese Peel

Foto : Damian Ruitenga / News United

De brandweer is nog weken in de Deurnese Peel om na te blussen en een oogje in het zeil te houden voor het geval de brand opnieuw oplaait. Volgens een woordvoerder van de hulpdiensten is er donderdagochtend weliswaar geen rook of vuur meer te zien in het veengebied, waar dagenlang een zeer grote brand woedde.

,,Maar het vuur zit onder de grond”, waarschuwde hij. ,,Dat maakt het extra lastig.”

De zestig brandweerlieden in het gebied hebben in de nacht van woensdag op donderdag weten te verhinderen dat de brand zich uitbreidde. ,,Dat is gelukt”, zei de opgeluchte woordvoerder. ,,Ze hebben de brand goed onder controle weten te houden. Op het oog lijkt nu alles rustig. Maar straks gaat een politiehelikopter de lucht in om een goed beeld van het grotendeels ontoegankelijke terrein te krijgen. We hebben een stoplijn gelegd die goed wordt natgehouden en het vuur heeft tegengehouden.”

In gemeenten rondom het natuurgebied moesten eerder deze week al tientallen bewoners hun huis uit vanwege het vuur, de rookontwikkeling en koolstofmonoxide. Gisteravond kregen twintig mensen een waarschuwing. Zij moeten rekening houden met een mogelijke evacuatie. De brandweer meldt dat de wind de grootste tegenstander is. Mede daardoor is er al minstens 400 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan, weet boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer. Vermoedelijk is het getroffen gebied nog groter.

Er werd woensdag geprobeerd de brand te stoppen met vier blushelikopters. Halverwege de middag verplaatsten de helikopters zich naar een andere brand in Limburg, in Natuurgebied De Meinweg, omdat de nood daar volgens de gemeente Deurne nog groter is. Dinsdag werd daar al het sein brand meester gegeven. Toch laaide het vuur daarna weer op.

De woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vertelde donderdagochtend aan L1 dat het vuur vannacht niet opnieuw is opgelaaid en dat de rookoverlast inmiddels sterk is afgenomen. Ook donderdag  helpen daar helikopters bij het bestrijden van de brand. Hoewel er bijna geen vlammen meer te zien zijn en er ook bijna geen rook meer is, blijft het gevaar voor het opnieuw oplaaien van de brand groot, aldus een woordvoerder van de brandweer. De helikopters gaan de brede brandgang vol water gooien zodat die flink nat is en overslaan van vuur verhindert.

Brandweerploegen uit de rest van de regio en Duitsland en België werken mee om de brand te stoppen. Ook vliegt er een infrarood-drone boven het gebied om kleine brandhaardjes op te sporen, zodat die direct kunnen worden geblust. Zeker met het verwachte aantrekken van de wind kunnen vonken vanaf deze zogenoemde hotspots zorgen voor nieuwe branden. ,,Zo’n vonkje vliegt makkelijk zo’n 400 meter verder, met deze droogte heb je zo weer een nieuwe brand”, aldus de woordvoerder. De brandweer is op de Meinweg met vijf pelotons, goed voor 25 brandweerwagens, om de hotspots af te blussen.

Foto : Damian Ruitenga / News United
Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Veluwse brandweer korpsen onderweg naar de natuurbrand in Herkenbosch

Next Post

Arnhem – Autobranden in onderzoek

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: