[VIDEO] Brandweer korpsen druk met bosbranden

Foto : Damian Ruitenga / News United

In Nationaal Park de Meinweg in Herkenbosch, vlak bij Roermond, is vanmiddag een zeer grote brand uitgebroken in een bos- en heidegebied. De brandweer sloeg groot alarm en bestrijdt de vuurzee met groot materieel. Ook in natuurgebied Mariapeel bij Deurne, Noord-Brabant, woedt een natuurbrand. De omvang van het gebied dat in brand staat is nog niet bekend. Rookwolken zijn tot in de verre omtrek zichtbaar.

Een groot deel van Zuidoost-Brabant ligt onder de rook van de grote veenbrand. De hulpdiensten hebben mensen in de regio via meerdere NL-Alerts opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. De brand brak maandag rond 12.45 uur door nog onbekende oorzaak uit en verspreidt zich sindsdien door de straffe wind steeds verder. Zeker 100 hectare vielen aan de vlammen ten prooi. Rond 19.30 uur nam de brand in hevigheid af, mede door de inzet van een Chinook-blushelikopter van Defensie. Die kan met een waterzak in één keer 10.000 liter water uitgooien. 

Hulpdiensten hebben vanavond een zorgcentrum in Liessel ontruimd in verband met de rook van de grote brand. De 24 bewoners zijn overgebracht naar een ander zorgcentrum in Weert. Een aantal bewoners is mogelijk besmet met het coronavirus en wordt met een speciale taxibus vervoerd. 

Vuurzee breidt zich uit

In Herkenbosch proberen Duitse en Nederlandse brandweerkorpsen met zo’n zestien bluswagens en tien waterwagens het vuur onder controle te krijgen, maar vooralsnog breidt de vuurzee zich snel uit, zei een woordvoerder van de brandweer. De waterwagens rijden af en aan om te tanken bij naburige vennen en verderop gelegen brandkranen. Het naburige dorp Herkenbosch ligt onder de rook. Middels een NL-Alert zijn mensen in de omgeving opgeroepen ramen en deuren te sluiten en uit de buurt van het natuurgebied te blijven.

De brandweer probeert het vuur tot staan te brengen middels een zogenoemde stoplijn, waarvoor de verharde Meinweg wordt gebruikt. Die moet overslaan van het vuur van het ene deel van het bos naar het andere voorkomen. Of dat gaat lukken, is ongewis. Volgens de woordvoerder van de brandweer gaat het blussen nog tot zeker diep in de nacht duren.

Overijssel

Naast Brabant en Limburg is ook Overijssel getroffen: op een camping in het Overijsselse Nutter heeft vandaag een grote brand gewoed, die inmiddels is geblust. Vijf stacaravans gingen in vlammen op. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand zich verder zou verspreiden naar naastgelegen caravans. Volgens de brandweer is er bij de brand één persoon gewond geraakt en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer meldt verder dat in het gebied een noodverordening geldt en de camping dus vermoedelijk gesloten was.

Door de flinke wind kon het vuur zich snel uitbreiden en de brand ging gepaard met flinke rookontwikkeling. Daarom werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven.

Om 14.30 uur kon het sein ‘brand meester’ gegeven worden, maar de brandweer is nog enkele uren bezig met nabluswerkzaamheden.

Gelderland

Een gedeelte van het bos in het buitengebied van Putten is maandag verwoest door een brand. De brandweer wist het vuur langs de Tintelersteeg wel snel te blussen en daarmee verdere schade te voorkomen.

De brandweer is maandagmiddag rond 17.25 uur met groot materiaal richting de bosbrand aan de Tintelersteeg in Putten gezet. Bij het vuur was een flinke rookontwikkeling ontstaan, die in de omgeving goed was te zien.

Foto : Damian Ruitenga / News United
De brandweer is bezig met het na blussen van de bosbrand in Putten
Foto : Damian Ruitenga / News United

Uiteindelijk viel de schade aan het bos mee. Een stuk van zo’n 500 vierkante meter moest worden geblust. De brandweer had het vuur, niet zo gek ver van de spoorlijn vandaan, snel onder controle.

De laatste tijd vinden wel meer natuurbrandjes plaats op bijvoorbeeld de Veluwe. Sinds kort geldt ook een verhoogd risico op branden in het bos en op de hei, als gevolg van de droogte.

In Ede woede maandagavond een beginnende bosbrand, deze kon snel worden geblust door de brandweer.

Brandgevaar groot door droogte

De oorzaak van de branden zijn nog niet bekend. Wel waarschuwden de veiligheidsregio’s eerder al voor de droogte waardoor het brandgevaar een stuk groter is dan anders. En door de wind verspreidt het vuur zich snel.

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Heerde / Apeldoorn / Zwolle – Verdachte aangehouden in lopend onderzoek

Next Post

Bouwkeet gaat in vlammen op in Nijkerk

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: