Auto rijdt bij gemeentehuis Lingewaard naar binnen, bestuurder overleden

Een man is in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen doordat hij met een auto het gemeentehuis van Lingewaard was ingereden. Het gemeentepand in Bemmel vloog in brand en raakte ernstig beschadigd.

In de auto lagen twee gasflessen, waarvan er een ontplofte. De andere bleef intact en werd veiliggesteld door brandweerlieden. De brand was rond 3.00 uur onder controle.

Een woordvoerder van de brandweer kon woensdagmorgen nog niet veel kwijt over de bestuurder. ”Dit doet een gezond mens niet”, zei hij. “Je moet wel heel boos zijn op een gemeente, wil je daar naar binnen rijden”, aldus de woordvoerder. ”Verder kan ik lopende het onderzoek nog niets zeggen. Maar dit is geen aanslag, zoveel is duidelijk.” De politie kan nog niet zeggen of er sprake is geweest van een aanslag, gericht tegen een of meer personen.

Wel bestaat er bij de autoriteiten een ”stevig vermoeden” van de identiteit van de bestuurder. Als dat vermoeden klopt, dan lijkt het inderdaad niet te gaan om een terreurdaad, aldus een woordvoerder van de politie.

Of de persoon in kwestie bekendstond als verward of op een andere manier in beeld was bij instanties, kon ze nog niet zeggen.

Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Lingewaard heeft nog geen idee wat de bestuurder bezielde. Voor zover zij weet, zijn de laatste tijd geen dreigementen richting de gemeente geuit. Schuurmans zegt dat ze in nauw contact staat met politie en brandweer.

”Elke gemeente heeft te maken met mensen die niet blij zijn en wij ook. Er is wel eens discussie maar ik heb geen aanleiding om te denken dat dat hier heeft gespeeld. Er is recent ook niets gebeurd dat ik hieraan zou kunnen verbinden’’, aldus Schuurmans.

Vorig jaar sloot zij een café in een naburig dorp omdat dat een ontmoetingsplaats zou zijn voor motorclub No Surrender. Dat is haar niet in dank afgenomen, net zomin als haar stevige optreden tegen ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld.

In het getroffen gemeentehuis wordt de schade opgenomen. Ook wordt er bouwkundig onderzoek gedaan. De auto staat nog in het pand. Het lichaam van de bestuurder dat ernaast lag, is inmiddels weggehaald.

De gemeente richt vanwege de grote schade aan het pand een tijdelijk kantoor in. Dat komt in het naastgelegen kasteel De Kinkelenburg, dat vroeger ook dienst heeft gedaan als raadhuis. Het is de bedoeling dat inwoners woensdag nog terechtkunnen voor belangrijke zaken als uitkeringen, paspoorten en rijbewijzen.

”Je zult maar morgen op vakantie gaan en nog een paspoort nodig hebben”, aldus Schuurmans. Andere afspraken zijn afgezegd.

Bij de gemeente werken zo’n 350 mensen.

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Fietstunnel dicht na valpartij met elektrische fiets in Amersfoort

Next Post

Politie identificeert 55-jarige man als verdachte in zaak-Nicky Verstappen

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: