Angst voor stofexplosie bij hennepverwerker

©112PERSFOTOGRAFIE

De brandweer vreest voor een stofexplosie bij de brand die momenteel woedt bij hennepvezelbedrijf Hempflax in Oude Pekela. Bij de brand komt veel rook vrij. De brandweer adviseert mensen die last hebben van de rook om ramen en deuren te sluiten.

De brand woedt in een berg van materiaal, dat vrijkomt bij het productieproces. De brandweer denkt dat door het materiaal een stofexplosie kan ontstaan. Dat vertelt Geert Walburg, Officier van Dienst aan verslaggever Marten Nauta.

Volgens laatstgenoemde wordt er met ‘heel veel water geblust’. Nauta vertelt dat er geen brandweerlieden in het pand zijn vanwege de hoeveelheid rook.

Wat is een stofexplosie?

‘Een stofexplosie moet je zien als een explosie met een verwoestende kracht, waar een vuurbal bij vrijkomt. Die heeft een drukgolf, vergelijkbaar met een explosie van kruit, dynamiet of wat dan ook.’

‘Daar zijn wij voorzichtig mee’, zegt Walburg. ‘Vandaar dat we de brand van buitenaf aanpakken. We gaan de zaak verzuipen, om de kern te koelen. Zodat we daarna naar binnen kunnen.’

Mogelijke verwoestende werking

‘Ik verwacht niet meer dat er een stofexplosie komt, maar je moet voorzichtig zijn. Als die komt, dan heeft het een verwoestende werking op de fabriek. Dan kunnen muren en het dak weggevaagd worden’, aldus Walburg.

‘Op dit moment is er geen gevaar voor de omgeving, buiten de rook. We hebben wisselende wind, waardoor mensen het ene moment wel en het andere moment niet in de rook zitten.’

Heel veel water spuiten

‘In een stofloods, waar een bijproduct wordt opgeslagen, is smeulerij ontstaan. Daar kwam wat rook bij vrij. Er ligt toch een aardige hoeveelheid stof in. De enige oplossing is er heel veel water op te spuiten, om het uit te krijgen’, zegt Mark Reinders, directeur van Hempflax.

‘Van de week hebben we een technische storing gehad. Toen is wat smeulerij ontstaan. We hebben het toen zelf geblust, maar het stof is een beetje als veen. Dat blijft heel lang smeulen en kan op een gegeven moment gaan branden.’

‘Gevaar voor stofexplosie valt mee’

Gevaar voor een stofexplosie ‘valt wel mee met dit soort stof. Dat is allemaal geanalyseerd, en is met dit type stof gelukkig niet mogelijk. Maar je moet er heel veel water in spuiten om in diepere lagen van die bult stof te dringen. Want het kan onderaan de bult smeulen, dus je moet de hele bult natmaken’, zegt Reinders.

Tweets : 

Total
0
Shares

Geef een reactie

Previous Post

Arrestaties in Hattem na schietincident in bos

Next Post

Melkwagen crasht op oprit N48 bij Balkbrug: chauffeur gewond

Related Posts
Total
0
Share
×
Chat openen
1
•Tip de redactie
Heeft u een nieuwstip of vraag voor de redactie? Typ uw bericht: