Zeker 4000 dode varkens en biggetjes bij zeer grote brand in Brabantse varkensstal

admin
1.235 Views

Zeker 4000 varkens en biggen zijn vanmorgen omgekomen bij een grote uitslaande brand in een varkensstal aan de Pannenhoef in Heusden, tussen Eindhoven en Venlo. De brandweer probeert te voorkomen dat ook de andere stallen van het bedrijf in brand vliegen. Voor het leven van nog eens 4000 varkens en biggen wordt gevreesd.

Er staat een stal volledig in brand. De brandweer is bezig met het voorkomen dat het vuur overslaat naar andere stallen. Op het bedrijf zijn ten minste achtduizend varkens, waaronder veel biggen. 

De brandweer is onder andere uitgerukt met vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers. Voor de aanvoer van extra bluswater is de brandweer met watercontainers onderweg. ,,De voertuigen rijden voortdurend op en neer”, zegt onze verslaggever ter plekke. De brandweer verzoekt aanwezigen de hulpdiensten alle ruimte te geven. De veiligheidsregio in het gebied adviseert omwonenden ramen en deuren te sluiten vanwege de hevige rookontwikkeling.

De rook trekt niet over de nabijgelegen A67, wel over de N279 maar die hoeft niet te worden afgesloten. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Stalbranden

Met een nieuw actieplan van de Dierenbescherming moet het aantal stalbranden in Nederland sterk verminderen. Vorig jaar waren er 47 stalbranden, en bij 28 daarvan kwamen dieren om het leven.

Een van de nieuwe maatregelen is het periodiek keuren van bestaande stallen voor kalveren, varkens en kippen. Het gaat hierbij om een keuring van de elektra, omdat kortsluiting vaak de oorzaak van brand is. Aan deze maatregel is al uitvoering gegeven via verzekeraars en private kwaliteitssystemen in de veehouderij. Inmiddels zijn enkele duizenden stallen gekeurd.

De inspanningen van de afgelopen jaren hebben echter nog niet geleid tot minder stalbranden en minder dode dieren. In 2016 waren er 49 stalbranden. Bij 26 daarvan kwamen dieren om het leven. En het jaar daarvoor telde 33 stalbranden, bij 15 daarvan kwamen dieren om.

,,Voor boeren, dieren en omwonenden zijn stalbranden ronduit verschrikkelijk. Daarom staat het voorkomen van stalbanden bovenaan de prioriteitenlijst’’, zei LTO Nederland-bestuurder en voorzitter van de stuurgroep Alfred Jansen.

Geef een reactie

Next Post

Flinke rookontwikkeling bij brand in keuken Nijkerk

1.235 ViewsIn de keuken van een woning aan het Hazelaarshof in Nijkerk is vanmiddag even voor zes uur brand uitgebroken. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Er vielen voor zover bekend geen gewonden. De brandweer heeft het vuur geblust. De brand gaf veel rookontwikkeling.
×